Azad

Azad

Er zijn zó weinig donoren met andere roots – en dus weinig hulp als mijn familie ziek zou worden.

Azad Yildirim werd in 1995 in België geboren en groeide op in Nevele. Nu woont hij met zijn familie in Deinze, maar in de week zit hij op kot in Gent. Daar is hij eerstejaarsstudent Rechten aan de universiteit. In augustus 2018 registreerde hij zich als stamceldonor. En dat is goed, want donoren zoals hij, met Turkse roots, zijn er te weinig. Azads ouders komen uit het zuidoosten van Turkije. De familie maakt zich zorgen om het gebrek aan kennis over stamceldonatie. “De mensen weten niet wat het is, of wat het inhoudt”, zegt Azad. “Ik wist het zelf ook niet, tot het Rode Kruis me contacteerde. Het is hard om te beseffen dat er zo weinig donoren met andere roots geregistreerd staan en er dus weinig hulp voorhanden is mocht ik of iemand van mijn familie ziek worden. We staan op medisch vlak al zó ver. Door zoiets kleins - ons even registreren als donor- kunnen we zo’n groot verschil maken. Dat is enorm belangrijk.”

“Chapeau”

“Ik ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen door me te registeren als stamceldonor. Ik vind het ook iets moois hebben: ik kan anderen helpen in onze maatschappij door een hele kleine inspanning. En ik besef ook: het kan mij even goed overkomen. Ik kan morgen ziek zijn en zelf stamcellen nodig hebben.“ Azad hoopt dat vrienden en familie met buitenlandse roots ook kan overtuigen om  donor te worden. “Toen ik aan 2 van mijn beste vrienden, beide van Marokkaanse afkomst, vertelde dat ik me had opgegeven als stamceldonor zeiden ze: ‘Chapeau.’ En toen ik hen de reden van mijn registratie uitlegde, waren ze meteen ook enthousiast om zich te registeren.”

Bestemming van de stamcellen

“Ik denk dat het ook belangrijk is om uit te leggen wat er met de stamcellen gebeurt”, zegt Azad. “Ik voel dat mensen met een islamachtergrond het bijvoorbeeld belangrijk vinden om te weten wie ze precies helpen als ze een stukje van hun lichaam delen. Mij maakt het alleszins niet uit. Een ander helpen is altijd goed – ongeacht waar die persoon woont of welke achtergrond die heeft.” 

Word stamceldonor