Wat als je wordt opgeroepen voor donatie?

Wat gebeurt er als er een match is tussen jouw stamcellen en die van een patiënt? Dan nemen we onmiddellijk contact met je op. We checken of je nog altijd bereid bent om te doneren en begeleiden je dan tot de donatie. Ook daarna volgen we je goed op.

1. Jouw toestemming

We nemen contact met je op en vragen of je nog steeds kandidaat wilt zijn. 

2. Extra controles

We nemen terug bloed af, ter controle. Is alles in orde, dan maken we een afspraak voor de stamceldonatie en starten de voorbereiding.

3. Voorbereiding stamceldonatie

Minstens drie weken voor de afname van je stamcellen doen we een volledig medisch onderzoek, met onder andere een röntgenfoto van je longen.

De laatste vijf dagen voor de afname krijg je elke dag twee injecties met groeifactoren. Die maken dat je stamcellen ‘geoogst’ kunnen worden uit je bloed. Meestal verdragen donoren de injecties goed. Slechts af en toe treden wat griepachtige verschijnselen op.

4. Donatie

De donatie gebeurt in een ziekenhuis. We nemen bloed af via een ader, halen de stamcellen eruit en sturen je bloed terug in je lichaam via een andere ader. Het doet geen pijn. De hele procedure duurt ongeveer vier uur.  

5. Transplantatie

Daarna worden je stamcellen toegediend aan de patiënt, die dankzij jouw stamcellen kan gered worden.  

6. Blijvende opvolging

We doen een week, een maand, een jaar en vijf jaar na de donatie een medische check om te kijken of je lichamelijk helemaal in orde bent.