Alles geven voor elkaar

Heel wat ernstig zieke mensen (zoals leukemiepatiënten) moeten stamcellen krijgen om te overleven. Ze zijn dringend op zoek naar een stamceldonor. Daarvoor zijn wij er. Daarvoor is er stamceldonor.be. Want hier kan jij zo iemands leven redden. Heel eenvoudig: door je te registreren als donor. Helaas zijn er momenteel te weinig donoren met Turkse, Noord-Afrikaanse, Centraal-Afrikaanse of gemengde roots. Daarom kunnen 1 op 3 patiënten met die roots niet geholpen worden. Help jij hen?

Word stamceldonor

Red iemands leven, begin hier:

Stel je kandidaat

Zij geven alles voor elkaar

Denken ze ...

Stamcellen doneren doet geen pijn

Een vaak gehoord misverstand is dat stamcellen doneren pijn doet. Maar het is zoals stamceldonor Margo (27) vertelt:

Ik dacht dat het altijd via een ruggenprik gebeurde. Maar nee: stamcellen kunnen uit je bloed gehaald worden. In 2011 overleed mijn schoolgenoot Liene aan leukemie. Daarom werd ik stamceldonor. Dat was spannend. En een goede levenservaring. Ik vervul graag Lienes laatste wens om de misvattingen rond stamceldonatie uit de wereld te helpen.'

Eeuwige dank

Bij Dieudonné (26) werd bij zijn geboorte sikkelcelanemie vastgesteld, een erfelijke bloedziekte. Een stamceldonor maakte voor hem een wereld van verschil:

Op een bepaald moment was ik mijn leven zat. Ik zat erdoor. Maar nu ben ik zó tevreden met die transplantatie. Ik ben al 5 jaar klachtenvrij! Ongelooflijk. Hoe meer mensen zich registreren, hoe meer mensen kunnen genezen.

Hoe werkt het precies?

Stamceldonor worden is eenvoudig. Registreren doe je anoniem en gratis. Je krijgt er geen vergoeding voor in ruil, maar wel een goed gevoel. Hier lees je hoe het allemaal verloopt: Hoe stamceldonor worden?

Stel je kandidaat

Begin hier

FAQ

Waarom zoeken jullie meer donoren met buitenlandse of gemengde roots?

Voor patiënten met Noord-Afrikaanse, Centraal-Afrikaanse of Turkse of gemengde roots die stamcellen nodig hebben, is de kans op een match momenteel heel klein. Slechts voor 65% van de patiënten met niet-Europese roots wordt een geschikte donor gevonden in de wereldwijde database. Terwijl dat in 90% van de gevallen is voor patiënten met een West-Europese achtergrond. Dat heeft onder andere te maken met een gebrek aan beenmergregisters in de landen in kwestie. Als meer mensen met buitenlandse of gemengde roots stamceldonor worden, kunnen we meer patiënten helpen.

Wat met mijn godsdienst?

Stamceldonatie is zeker toegelaten volgens de islam, het boeddhisme en andere godsdiensten. Net als bloed geven wordt het zelfs aangemoedigd door verschillende imams: een mooie vorm van liefdadigheid.

Wat zijn stamcellen?

Lichaamscellen die zorgen voor de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes en bloedplaatjes. Stamcellen zitten in beenmerg, maar we kunnen ze ook uit bloed halen. Ze zijn onmisbaar voor de behandeling van ziektes, vooral leukemie. Getransplanteerde stamcellen vervangen het beschadigde beenmerg van de patiënt, waardoor hij kan herstellen.

Lees meer

Hoe gaat dat in z’n werk, stamcellen geven?

Als blijkt dat jij een geschikte donor bent voor een bepaalde patiënt (en dat kan nog jàren nadat je je opgegeven hebt als kandidaat-donor), dan word je opgebeld om te vragen of je nog steeds kandidaat-donor bent. Als dat zo is, dan nemen we opnieuw bloed af, ter extra controle. Als alles in orde is, dan maken we een afspraak voor de donatie.

Minstens drie weken voor de afname van je stamcellen doen we een volledig medisch onderzoek. De laatste vijf dagen voor de afname krijg je elke dag twee injecties met groeifactoren. Die maken dat je stamcellen geoogst kunnen worden uit je bloed. 

De donatie zelf gebeurt in een ziekenhuis. We nemen bloed af via een ader, halen de stamcellen eruit en sturen je bloed terug in je lichaam via een andere ader. Het hele proces is pijnloos en duurt zo’n vier uur. Daarna worden je stamcellen toegediend aan de patiënt.

Wanneer is stamceltransplantatie nodig?

Het beenmerg van kinderen en volwassenen kan ziek worden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij leukemie. Voor die patiënten is een stamceltransplantatie vaak hun laatste kans om te genezen omdat de stamcellen het beenmerg vervangen dat door de kanker of door de chemotherapie vernietigd is.