Stamceldonor worden: begin hier

Hier kan je je kandidaat stellen om iemands leven te redden door stamcellen te doneren. Dat doe je:

  • anoniem: je weet niet wie jouw stamcellen krijgt. De ontvanger weet ook niet van wie de stamcellen komen.
  • geïnformeerd: je ontvangt alle informatie over de donatie, het verloop en mogelijke risico’s. Op basis daarvan kan je een beslissing nemen. De wet schrijft voor dat je altijd van mening mag veranderen en je mag terugtrekken.
  • gratis: je krijgt geen financiële of andere vergoeding. Er wordt wel een verzekering voor je afgesloten met dekking voor eventuele lichamelijke schade als gevolg van je donatie.
  • voor patiënten wereldwijd: door je kandidaat te stellen als donor, kan je opgeroepen worden voor patiënten in België én wereldwijd.
  • voor de lange termijn: het kan jaren duren voor er een match is tussen jouw stamcellen en die van een patiënt. Het kan dus ook jaren duren voor je wordt opgeroepen om stamcellen te doneren. Daarom hopen we niet alleen nu, maar voor lange tijd op je te kunnen rekenen.

Start hier

  1. Start via de knop hieronder jouw registratie. Je doorloopt dan de vragen van de test. Daaruit zal blijken of je een geschikte donor bent.
  2. Kom je op basis van de test in aanmerking? Vul dan aan het einde het online registratieformulier in.

Start je registratie

En verder?

  1. Je wordt uitgenodigd in een centrum voor een gesprek met de arts en een staalafname. Aan de hand van dat staaltje bepalen we je weefseltype. Je wordt opgeroepen voor je registratie, wat nu?
  2. Je gegevens worden opgeslagen in het Belgisch Beenmergregister. Wat gebeurt er met je gegevens in het Belgisch register?
  3. Daarna is het afwachten of je ooit als donor zal worden opgeroepen. Je wordt opgeroepen voor stamceldonatie, wat nu?