Stamceldonor worden

Jaarlijks zijn nieuwe kandidaat-donoren nodig om onze 38 miljoen kansen op een match op peil te blijven houden. Elk jaar zijn er immers kandidaat-donoren die niet meer in aanmerking komen door overlijden, ziekte, hoge leeftijd… Daarnaast is er een tekort aan mannelijke donoren met buitenlandse of gemengde roots. Jij kan helpen door stamceldonor te worden. 

  • Je doet dat anoniem: je weet niet wie jouw stamcellen krijgt, de ontvanger weet evenmin van wie de stamcellen afkomstig zijn.
  • Je doet dat weloverwogen: je ontvangt alle relevante informatie over de donatie, het verloop en mogelijke risico’s. Op basis daarvan kan je een weloverwogen beslissing nemen. De wet schrijft voor dat je op ieder ogenblik van mening mag veranderen en je mag terugtrekken.
  • Je doet dat gratis: je krijgt geen financiële of andere vergoeding. Er wordt wel een verzekering voor je afgesloten met dekking voor eventuele lichamelijke schade als gevolg van je donatie.
  • Je doet dat voor patiënten wereldwijd: door je kandidaat te stellen als donor, kan je opgeroepen worden voor patiënten in België én wereldwijd.
  • Je doet het voor de lange termijn: het kan jaren duren voor er een match is tussen jouw stamcellen en die van een patiënt. Het kan dus ook jaren duren voor je wordt opgeroepen om stamcellen te doneren. Daarom hopen we niet alleen nu, maar voor lange tijd op je te kunnen rekenen.

Hoe kan je je kandidaat stellen?

  1. Doorloop de donortest. Deze controleert of je een geschikte donor bent.
  2. Kom je op basis van de test in aanmerking? Vul dan het online registratieformulier in.

Start je registratie

En verder?

  1. Je wordt uitgenodigd in een centrum voor een gesprek met de arts en een staalafname. Aan de hand van dat staaltje bepalen we je weefseltype. Je wordt opgeroepen voor je registratie, wat nu?
  2. Je gegevens worden opgeslagen in het Belgisch Beenmergregister. Wat gebeurt er met je gegevens in het Belgisch register?
  3. Daarna is het afwachten of je ooit als donor zal worden opgeroepen. Je wordt opgeroepen voor stamceldonatie, wat nu?