Heb je al van stamceldonatie gehoord? In de media lees je wel eens over ernstig zieke patiënten die gered werden door stamceltherapie of die dringend op zoek zijn naar een donor. Helaas vinden patiënten met niet-Europese roots vaak geen geschikte donor. Dat komt vooral omdat er een groot tekort is aan donoren met Noord-Afrikaanse, Centraal-Afrikaanse, Turkse of gemengde roots (bv. Belgisch-Turks).

Heb jij buitenlandse of gemengde roots? Dan kan jij helpen. Door je te registeren als stamceldonor, kan jij ervoor zorgen dat er meer variatie komt in het stamcelregister. Zo kunnen we meer patiënten met niet-Europese roots genezen.

Heb jij ook buitenlandse of gemengde roots? Red ook levens. Word vandaag nog stamceldonor. 

Ja, ik wil levens redden!

Word stamceldonor

Samuel: Als je goed kan doen voor een ander, moet je daar geen moment over twijfelen.

Azad: Er zijn zó weinig donoren met andere roots – en dus weinig hulp als mijn familie ziek zou worden.

Veelgestelde vragen

Waarom zoeken jullie meer donoren met buitenlandse of gemengde roots?

Voor patiënten met Noord-Afrikaanse, Centraal-Afrikaanse of Turkse of gemengde roots die stamcellen nodig hebben, is de kans op een match momenteel heel klein. Slechts voor 65% van de patiënten met niet-Europese roots wordt een geschikte donor gevonden in de wereldwijde database. Terwijl dat in 90% van de gevallen is voor patiënten met een West-Europese achtergrond. Dat heeft onder andere te maken met een gebrek aan beenmergregisters in de landen in kwestie. Als meer mensen met buitenlandse of gemengde roots stamceldonor worden, kunnen we meer patiënten helpen.

Wat is een stamcel?

Stamcellen zijn lichaamscellen die onbeperkt kunnen delen en die voor de aanmaak van gespecialiseerde cellen zorgen: rode bloedlichaampjes, witte bloedlichaampjes en bloedplaatjes. De stamcellen bevinden zich in je beenmerg, al slagen we er sinds kort ook in om de stamcellen uit je bloed te halen. Ze zijn onmisbaar voor de behandeling van  ziektes, in het bijzonder leukemie. De getransplanteerde stamcellen vervangen het beschadigde beenmerg van de patiënt, waardoor deze  kan herstellen.

Hoe gaat dat in z’n werk, stamcellen geven?

Als blijkt dat jij een geschikte donor bent voor een bepaalde patiënt (en dat kan nog jàren nadat je je opgegeven hebt als kandidaat-donor), dan word je opgebeld om te vragen of je nog steeds kandidaat-donor bent. Als dat zo is, dan nemen we opnieuw bloed af, ter extra controle. Als alles in orde is, dan maken we een afspraak voor de donatie.

Minstens drie weken voor de afname van je stamcellen doen we een volledig medisch onderzoek. De laatste vijf dagen voor de afname krijg je elke dag twee injecties met groeifactoren. Die maken dat je stamcellen geoogst kunnen worden uit je bloed. 

De donatie zelf gebeurt in een ziekenhuis. We nemen bloed af via een ader, halen de stamcellen eruit en sturen je bloed terug in je lichaam via een andere ader. Het hele proces is pijnloos en duurt zo’n vier uur. Daarna worden je stamcellen toegediend aan de patiënt.

Wanneer is stamceltransplantatie nodig?

Het beenmerg van kinderen en volwassenen kan ziek worden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij leukemie. Voor die patiënten is een stamceltransplantatie vaak hun laatste kans om te genezen omdat de stamcellen het beenmerg vervangen dat door de kanker of door de chemotherapie vernietigd is.

Mag ik stamcellen geven volgens mijn godsdienst?

Stamceldonatie is helemaal toegelaten volgens de islam, het boeddhisme en andere veelvoorkomende godsdiensten. Stamcellen doneren wordt net zoals bloed geven zelfs aangemoedigd door verschillende imams. Ze vinden dit een hele mooie vorm van liefdadigheid.

Red ook levens.

Word stamceldonor